Advies levensloopbestendige woning

"Zo lang mogelijk zelfstandig dagelijkse handelingen doen, die voor u belangrijk zijn."

- Ergotherapie Heerde

Openingstijden

Wij zijn elke werkdag open. Vandaag:

08:00 - 16.30

Contactgegevens

U kunt ons bereiken op 0578-696363 of mail naar [email protected]

Omdat zelfredzaamheid het doel is van ergotherapie, werkt de ergotherapeut zoveel mogelijk bij mensen thuis, in de eigen omgeving. De ergotherapeut adviseert en begeleidt bij het (opnieuw) aanleren van activiteiten. U traint vaardigheden die de zelfstandigheid vergroten en leert omgaan met eventuele hulpmiddelen die hierbij van pas komen. Dan kan van alles zijn: van het veilig gebruik van een traplift of scootmobiel tot aangepast bestek of communicatiemiddelen. De woonomgeving kan vaak met een paar kleine aanpassingen een stuk veiliger worden gemaakt

Tips voor zelfredzaamheid en langer thuis blijven wonen

1️⃣ Voldoende ruimte in huis is wenselijk; alle doorgangen zouden het liefst 90 cm breed moeten zijn. Zo is het mogelijk om u veilig met de rollator of rolstoel door uw woning te kunnen verplaatsen.
2️⃣ Het is raadzaam om drempels in huis te verwijderen of een drempelhulp te plaatsen.
3️⃣ Probeer in de slaapkamer zoveel mogelijk ruimte te creëren, zodat u makkelijk met een rollator om het bed heen kunt. Een verhoogd bed is fijn. Nog comfortabeler is een bed met een verstelbaar hoofd- en voeteinde. Een andere tip is dat u vanuit bed de lichtschakelaar kunt bedienen of ‘s nachts een ander lampje aan kunt doen.
4️⃣ Een vlakke vloer zonder matjes en ruimte is in de badkamer is erg belangrijk. Een inloopdouche is makkelijker te gebruiken dan een bad. Het plaatsen van handgrepen bij het bad, de douche en het toilet, en het gebruik van een stoeltje in het douchegedeelte verhogen de zelfredzaamheid en verlagen het valrisico.
5️⃣ Bekijk de indeling van uw keuken eens zorgvuldig. Zorg ook hier voor genoeg ruimte, zodat u er met een rolstoel of rollator goed kunt bewegen. Zwaardere dingen (zoals bijvoorbeeld ovenschalen) moeten niet te hoog opgeruimd staan, want ze kunnen dan op u vallen. Lichtere voorwerpen (zoals bijvoorbeeld plastic bakjes) kunnen juist wel weer iets hoger weggezet worden. Probeer overal goed en gemakkelijk bij bij te kunnen.
6️⃣ Zorg voor een goede verlichting in het hele huis.

"Zo lang mogelijk zelfstandig dagelijkse handelingen doen, die voor u belangrijk zijn."

- Ergotherapie Heerde

Openingstijden

Wij zijn elke werkdag open. Vandaag:

08:00 - 16.30

Contactgegevens

U kunt ons bereiken op 0578-696363 of mail naar [email protected]

Scroll naar top